Harmatföld

A Téli kastélynak és annak környékének játékterülete.
A játékhoz kérjük, jelentkezz be!
Avatar
Jezabel
Hozzászólások: 337

Re: Harmatföld

Hozzászólás#191 » 2020.06.13. 18:26

*Jólesőn kortyol a díszes ezüst talpú, de metszett üveg öblű pohárba a déli gyümölcsös nyárborból. A zamata illik kellemes időhöz, a rózsák, a gyümölcsfák, az akác és orgona, a fűszernövények, íriszek és liliomok illatához, a könnyed szellővel hozott vízillathoz a kerti tavacska felől, a madarak énekéhez, békák brekegéséhez, tücsök ciripeléséhez.
S mindehhez egyáltalán nem illik a beszélgetés témája.*
- Nem sokat tudok Basil Vitaliusról, csak hogy Salazar régi barátja, és aggódik miatta. Valóban allen, és minthogy Allenwell egyre nagyobb falatokat harap ki a Sahra államainak területéből is, valószínűsítem, hogy talán sahrai származású. Azt is tudom, hogy a kincsek Caderossoban voltak eddig. Hmmm... megeshet, igen, hogy valaki használta, de miként? És mire? Megint csak ott a lehetősége, hogy Vitalius mester maga paktált le felsőbb hatalmakkal, majd elvesztette a leleteket, és most vagy maga jött el érte, vagy küldött érte néhány zsoldost. De az is lehet, hogy már csak itt vesztette el, ám maga hozta ide, hogy itt fejezze be... amit elkezdett. Hmmm.. nos, annak kérdését, ki és miért szabotálta a kutatási munkát mások számára, hamarosan remélhetően megtudom. Néhányan már talán bekopogtattak az illető ajtaján, s remélem, nem hűlt nyomait lelik csak. Viszont beszéltem egy sahrai ismerősömmel, és érdekes felvetése a tárgyak természetéről nem hagy nyugodni így sem. Salazar is átkozottnak nevezte a kincseket... és úgy hiszem, nem oktalan aggódott Vitalius mesterért. Nem olyannak tűnt, aki megrezzen, ha az árnyékok megmozdulnak körötte. Az allenek tabuként tekintenek Aayis városára, magas rangú allen barátom elmesélte, hogy tanítóját azért dobta ki az apja, mert mesélt neki gyerekként a sahrai eltűnt kultúrákról, Aayisról is. Megannyi... félelem és tabu lengi körbe ezt a két apró leletet, hogy fel kell vetnem a kérdést, valóban átkozottak lennének-e? Megeshet... de talán mégsem. Talán csak a természetük hajlítja őket gonosz dolgokra. És valamiként hatnak Basil Vitaliusra... Talán mert a monogramja valamiként rájuk került.
- Szörnyetegként viselkedni könnyű. Talán megpróbálhatnánk emberek lenni. -

Avatar
von Frundsberg
Adminisztrátor
Hozzászólások: 303

Re: Harmatföld

Hozzászólás#192 » 2020.06.17. 19:36

-Nem zárható ki.-*bólint komolyan a magisztra*-Aayisról magam is hallottam hajmeresztő és hihetetlen szóbeszédeket egyaránt, de ha van is némi valóságalapjuk, nagyobb részük nem több fantazmagóriánál. Hallani időnként néhány expedícióról, amit mesés kincsek ígérete csábít a sivatagba, de vagy el sem jutnak odáig a portyázó pusztai rablótörzsek, vagy ki tudja mi miatt, vagy pedig üres kézzel és hallgatagon, ha épp nem megbomlott elmével térnek haza. Irigylem azokat, kik olyannyira megelégedettek, hogy nincs jobb dolguk sahrai romvárosokban regéket hajszolni! Én a helyedben megpróbálnék minél többet kideríteni a te Vitaliusodról, ismerve a tettei mozgatóját, talán közelebb kerülhetsz ahhoz is, mi végre kellettek neki ezek a tárgyak. Vesd latba a császárságbéli kapcsolataid, hátha sikerrel jársz, s ígérem, ha alkalom adtán nekem is szemet szúr valami a dolgod illetően, nem mulasztom el tudatni veled.
*Közben Eileen, a rézszőke cselédlány köszörüli meg torkát válla felett.*
-Terítve van ebédre, nagyasszonyom.
"....spieß voran!"

Avatar
Jezabel
Hozzászólások: 337

Re: Harmatföld

Hozzászólás#193 » 2020.06.17. 21:45

- Köszönöm, Eileen.
*Mosolyogva és kedvesen biccent a lánynak, majd feláll a lugas árnyékából.*
- Nos igen... az sem kizárt, hogy Basil Vitalius elméje megbomlott valamiképp... elgondolva Salazar aggodalmát. De majd... beszélek vele erről, és megírok néhány levelet. Figyelmességed pedig jól esik, Rose... Ahogy a társaságod is. Remélem, hogy velem tartasz még egy kiadós ebédre, és nem sürget a visszautad. Ki tudja... talán még thainjaim társaságát is megcsíphetnéd. Haythem Ramsay-t különösen kedvelnéd közülük. Azon kevesek egyike, akikkel szívesen ülök le sakkozni. Emellett fiatal, jóképű... és alig várná, hogy valaki lépre csalja. Izgalmas... és biztos összetörné a szíved, ha komolyan akarnád venni.
*Leányasszonyi huncutság, csíny és fecsegés pusztán, amivel borús gondolatait elfedni kívánja. Hosszú, éjfekete árnyékként hullámzó haját nem fogja már össze, csak hátra rázza, s még egy pár szem mazsolát vesz magához.*
- Szörnyetegként viselkedni könnyű. Talán megpróbálhatnánk emberek lenni. -

Avatar
von Frundsberg
Adminisztrátor
Hozzászólások: 303

Re: Harmatföld

Hozzászólás#194 » 2020.06.22. 20:55

*Fecsegve és bakfisként kacarászva hagyják hát el a kertet a cinterem kedvéért. Rose társasága ugyancsak üdítő a nyáridőn is nyirkos falak és rossz kopókként összemorgó urak között. Újra megelevenednek az akadémia csikóévei, ahol a zárdából lesütött szemmel és strázsáló nővérektől vigyázva érkező ifjú délvidéki lányka levethette végre a lelkét maró fekete bélyeg és az azt kordában tartó böjtök és önsanyargató, végtelen imaórák vígasztalanságát. Rose Alembert, Astri Tulgast és Wina Dremadoc, mint örökké csicsergő pintycsapat vették körbe és feledtették el vele a zárdamagányt, még ha csak ideig-óráig is. Hiszen az előadásokon a leányoknak fenntartott páholyok sötétjében csintalan pletykák, bakfistitkok cseréltek gazdát és a bértanítók figyelő tekintetét mindig ki lehetett játszani egy kis móka erejéig.
Az ebéd szokatlan csendességben zajlik, az urak inkább tányérjuk és ivószaruik mélyét lesik, minthogy önfeledten adomázzanak, s ennek oka egyértelműen Alembert magisztra jelenléte, ki szinte gyermeki önfeledtséggel lubickol a mord hadfiak hasonlóan gyermeki zavarában. Beszélgetést nem kezdeményez velük, hogy is ne, főljenek azok csak a saját levükben, ellenben a ház úrnőjével önfeledten csacsog, a férfiak lopva rajta felejtett pillantására nyíltan megfelel, s zavarodott visszakozásukon jókat mulat, míg a lantostól Walther og de Vogelfry mester "A hársfa alatt csendesen, szerelmesem ölén" című dalát kéri, fülig pirítva ezzel az illőnél többet sandító lord Callumot. Az ifjak magabiztosságával a hölgyeket lenyűgözni próbáló Raghnall Ramseyt pedig oly könnyedén kergeti macska-egér játékba egy pajkos szócsatában, hogy az alig tizenhét esztendőt látott kölyök végül leforrázva marad nevetség tárgya és sülthalként tátog, míg csak apja a helyére nem vakkantja a megszégyenült ifjú lovagot. A lakoma végén a thainok lassanként elhagyják a várat és ki-ki a hazafelé veszi útját, míg végül egy kis délutáni ejtőzés után Alembert magisztra is exkuzálja magát, s lovát kéreti.*
-Úgy örülök, hogy láttalak, kedves Millám!-*ölelkezik össze barátnéjával*-Ígérd meg, hogy többször látjuk egymást eztán, ha pedig esetleg nem bírnál a vezérbikákkal, csak üzenned kell!
"....spieß voran!"

Avatar
Jezabel
Hozzászólások: 337

Re: Harmatföld

Hozzászólás#195 » 2020.06.23. 15:21

Hiányoznak neki azok az évek, még ha ő maga sosem volt sem csintalan, sem nyílt, sőt... magának való, unalmas, és a titkait és gondolatait borzasztómód megtartó. Mégis, akkor nem nyomta a vállát annyi tehet, más dolga sem volt, csak az imaórákra járni, énekelni a kórusban, szépen hímezni, és felmondani a leckét.
Hiányoznak neki azok az évek, amikor nem vették annyian körbe, mint most, és mégsem volt sosem olyan magányos, mint manapság. Ez pedig nem annyira nosztalgikus örömmel tölti el, inkább üröm ez... így egy idő után a csivitelő, csillogó csacsogást és a lordok ugratását meghagyja a magisztrának. Csendben figyel, el-elmosolyodik, és néha elüti a kínos csend élét egy udvarias érdeklődéssel a feleségek, a leányok, és a jó wallet nép iránt, mely mindig szükségben szenved, mégis erős, akár a szikla. A lakoma végeztével egyesével minden thainját maga kíséri ki, ezúttal nem tesz kivételt, hogy baráti gesztussal búcsúztassa őket, jó kívánalommal engedve el útjukra. S hasonlóképp tesz Rose-zal is. Ölelése egy pillanatra szorosabb csak, mint az illendő lenne, csak egy szívdobbanással tart tovább, mint indokolt lenne.
- Remélem, hogy mihamarabb lesz alkalmunk találkozni. Felelőtlen ígéretet tettem az egyik thainomnak, hogy a lányát jó házasságba hajtom. Kénytelen leszek bálokat rendezni Zubogóban, s vadászatokat itt a Tündérerdőben.... így ha van esetleg olyan fiatalember az ismerősi körödben, aki kellően úr, és nem csak a nevében, de szépen is tud bánni egy virágszállal... mindenképp számítok rá, hogy erre irányítod!
- Szörnyetegként viselkedni könnyű. Talán megpróbálhatnánk emberek lenni. -

Avatar
von Frundsberg
Adminisztrátor
Hozzászólások: 303

Re: Harmatföld

Hozzászólás#196 » 2020.07.12. 19:21

-Fájdalom, de engem inkább az undok piperkőcök és a kivagyi senkiháziak ismeretsége sújt!De ha mégis akadna a földön ilyen országokat érő férfiú, hát inkább magam kikaparom érte ki bármely nemes hölgy szemét! -*kacagja el magát önfeledt komolytalansággal*-Azonban a báli meghívóját természetesen elvárom, kedves lady Chelley!-*vág ki egy könnyed térdhajtást, illőn lesütött pillákkal és hasonló komolysággal. Majd nyeregbe száll és a kapu fel fordítja gesztenyepejt...* -Vigyázz magadra, drága Milla!-*...és lebegő ügetéssel, csengő patkókkal fordul ki a felsővár kapuján.
Miután alkonyatba hajlik a nap és a harmatföldi nyári esték borzongató hűvöse figyelmeztet az éj közeledtére, a ralaidh-ra gyűltek mind elhagyják Sárkánykőt. Az Asszonyház lecsendesedik, s a vár úrnője egyéb kedves, vagy épp szükséges teendői után eredhet, nem háborgattatván senkitől. Ajtaján csupán esteledvén hall kopogtatást. Meg sem várva a bebocsájtó szavakat, Margot lép a szobába, sírástól kivörösödött szemmel.*
-Atyám szólt velem.-*közli a könnyek emlékétől még gyenge hangon, de dacosan felszegett állal.* -Mondta, hogy asszonyom nem tart igényt többé a társaságunkra!-*leányszívének sebében fájdalmas sértettség tőre fordul. Árulóra szokás oly vádló tekintettel nézni, hálátlannak oly reszkető ajakkal panaszolni, amilyennel most ifjú bizalmasa fordul Ludmilla felé.*
"....spieß voran!"

Avatar
Jezabel
Hozzászólások: 337

Re: Harmatföld

Hozzászólás#197 » 2020.07.12. 20:24

- Te is, Rose! Te is!
*Megvárja, míg a lovas eltűnik a kanyargó, sáros úton, majd sarkon fordulva indul el ismét szobái felé. Valamivel le kell foglalnia magát, míg a szolgák a fürdőt elkészítik neki, ez pedig most éppen levelek írása lesz... levél az inkvizítornak, levél az akadémiának a hadmérnök mesterek okán, levél apósának Alastair dolgában, és levél hites urának, mely hivatalosan fogalmazza meg, mily veszélyben is van új birtoka.
E levelek fogalmazása közben éri a kopogtatás és Margoth érkezése. Nem mondhatni, hogy sok érzelem rebben meg benne...
- Egyszer minden kismadárnak ki kell repülnie. Nem foglak vénlányokként zárdaszűz életre kárhoztatni titeket, hogy a bálokon huszonévesen is petrzselymet áruljatok. S megeshet nagyon rövid élet lenne az... Amik mostanában történnek, egyáltalán nem megnyugtatók, Margoth. Egyébiránt ahogy atyátok dönt, úgy fog történni! Édesapád is meghozhatja a maga döntését, és te is. Ha szolgálatomban kívánsz maradni, és atyád engedi ezt, úgy a házam ajtaja mindig nyitva áll előtted is. De nem jöhettek utánam a téli kastélyba, sem a kétes és veszélyes kalandjaimra.
- Szörnyetegként viselkedni könnyű. Talán megpróbálhatnánk emberek lenni. -

Avatar
von Frundsberg
Adminisztrátor
Hozzászólások: 303

Re: Harmatföld

Hozzászólás#198 » 2020.07.25. 17:36

*Margoth lassan csitul csak. A lady tudja, nem az atyai szó ellen lázadna, házasságra hajtaná a fejét, ha emlékeztetnék leányi kötelességére, mégha csupán zsenge teste érett is a nászra, szíve pedig épp csak nyíladozik. Lánybarátságát érzi elárulva az által, hogy az úrnő elbocsátani kívánja magától, hisz úgy hitte, nem csak neki fontos a grófnő, de viszonzást is lel az asszonytól. Noha nem szokása az illemet feledni, zaklatottságára mégis úrnője ölelésében keresne vigaszt.
Alig két hónap elteltével a grófnő értesül róla, hogy fiorissai hadmérnökök kicsiny küldöttsége érkezett Harmatföldre, s a falvak jobbágyai hozzáláttak a kiterjedt földmunkáknak, mire uraik rendelték őket. Az elavult nemesi lakok alatt nyár derekán friss boronakunyhók és sátortábor épült a robotra érkezőknek. Meszesgödröket ástak, és az érctoronyi úton faragott követ és épületfát szállító szekerek indultak meg a tartomány belseje felé, hogy ellássák a munkálatokat nyersanyaggal. Brorim Halar jószándéka jeléül klánja pallérait is elküldte, kik aztán sokszor majd vérig menő vitákat folytattak a szaporabeszédű zarowariakkal a munkálatok és tervek mikéntjét illetően, ám a tárnák dolgában bíztató szavakat nem kapott. Nem hiába mondta Sigune, hogy a törpök akkor sem szívesen mozdulnak ki biztonságos csarnokaikból, ha már a küszöbön a vész. Csak ha rájuk rúgják az ajtót, akkor kapnak fegyver után. Ellenben Érctorony atyamesterei tiszteletüket küldték lady Chelley felé és biztosították, nem felejtették el, hogy saját épségét kockáztatva hárította el az eretnek martalócok vakmerő cselvetését. Elkötelezettek aziránt, hogy segítségére legyenek a bajban, ha valóban igaz minden, mit a grófnő állít. Készek puskás zsoldosokat, pattantyúsokat a rendelkezésére bocsátani, persze anélkül, hogy saját falaikat védtelenül hagynák, különben pedig ha bármiben segítségére lehetnek, bízvást megteszik.
A Benefikátus menekültjei nyáridővel sem álltak tovább maradéktalanul. Bár egy részük tovább cihelődött nyugat felé és a sandábbjait Ramsey legényei is kiterítették az erdő vadjainak, de voltak, kikkel a helyiek is össze-összeszűrték a levet, s fattyak sírtak fel a szekérvásznak alatt vagy a falusi kunyhókban. Ebből aztán kerekedett olykor haddelhadd is, fejek törtek be ezen az oldalon, mulatságok lettek szétkergetve a másikon, hogy aztán válaszul kalyibák kapjanak lángra, de aztán lassacskán elcsitultak a kedélyek. A jóravalóbbja zsellérnek állt itt-ott, Lorne is megsegített házhellyel pár dolgos szerencsétlent. Hanem aggasztó módon a rongyosokból néha el-eltűnt egy fiatal legény, vagy vastagderekú egrón leány, hogy aztán elszenesedett maradványaikat pogány módra, az erdők mélyén felállított oltárokon leljék meg a favágók. Az istentelenség felpislákoló lángjai a lady figyelmét sem kerülték el, kivált, hogy ezen híreket thain Thane önelégült szavaival kellett hallania.
A Lorne által összeverbuvált sereg három hétig állt vártán Decláin dombján, míg végül se hírét, se hamvát nem látván a Vörös Vadkan haramiáinak, a tétlenséget elunván nekiindult az erdőknek, hogy a nyomukra akadjon. Bár napokig semmit sem találtak, utoljára ráleltek egy szurdokban táborozó kompániára, kiket elfogni és kifaggatni reméltek. Maguk sem gondolták, hogy az alig tucat törvényenkívüli nem, hogy nem fut meg, harctérhez szokott fegyelmezettséggel, veszett farkasként harcol az utolsó csepp vérig. Majd huszat vágtak le Lorne emberei közül, és legalább ennek felét sebesítettek meg, mire a túlerő lebírta őket. Ennél különösebb volt, hogy az úri talpasok sebesültjei közül, mondták, sokaknak elborult az elméje az öldöklésben és hanyatt-homlok az erdőbe menekültek, hogy hírüket azóta sem hallották. Az érzékeny veszteség után a sereg tanácsot ült és a legutóbbi hírek szerint a hegyek felé vonult, hogy ott kezdjen hozzá egy fából emelt erősség emeléséhez a Prédikátor-csúcshoz vezető út torkában.
Esthel és Alasdair ezenközben elhagyták Sárkánykőt és Zubogóba költöztek, noha apósától Ludmilla levelére nem érkezett válasz. Takaros házat leltek nekik az Akadémia szigeten, mindenesetre, ha nyugalmasabb, de üresebb is lett a vár, mióta nem veri fel a nyughatatlan fiúcska hangja és anyjának rosszindulatú sziszegését sem kell a vár úrnőjének egyfolytában háta mögött hallania. A leányok Lisbonne és Meírah kivételével véle maradtak, igaz, Roslyn, mióta megneszelte apja szándékait, gyermeki ábrándjaitól szárnyat kapva egy lábbal a föld felett jár, s néha titkon kérdezget egy bizonyos szilván lófő elbújdokolt fiáról, ki a zubogói tornán kivetette a nyeregből lady Chelley bajnokát.*
"....spieß voran!"

Avatar
Jezabel
Hozzászólások: 337

Re: Harmatföld

Hozzászólás#199 » 2020.07.26. 12:24

Az élet csupa sűrű levelezés... hol a mesterekkel kell egyeztetnie, a vitát a törpökkel elsimítani, hol a csupán baráti levelet írnia néhány rég nem látott barátnak más vidékekre, invitációt az uraknak vadászatra, köszönő levelet írni a városi tanácsnak, és utolsó levelet küldeni a klánoknak: oly próféciát, melyben előre kér bűnbocsánatot a népének, mert ha elesnek a fenyegetéssel szemben, amikor Harmatföldet bekebelezi a Köd, hisz nem lesz, aki ellenálljon, s akkor a tárnák mélyen a törpök elzártan magukra maradnak majd. Bocsássák meg nekik, amikor a walletek a sárkányfattyak tüzével olvasztják le a köveket és bronzkapukat, melyek a mélység tárnáit védik, mert nem ők fogják azt megcselekedni, hanem a győzedelmeskedő gonosz.

A kastély mind csöndesebbé válik, és őt ez cseppet sem zavarja. A lányoktól viszont különös mód tart távolságot. Már csak nagy ritkán jelenik meg délelőtti tanulásuk vagy délutáni játékaik közben, az étkezésekből csak az ebédet tartja velük az asszonyház termében, akkor pedig hallgatagon figyel, mikről csicseregnek. Más napszakokban viszont egyedül van, és vagy levelekkel bíbelődik, vagy a kertben olvas, játszik magában, esetleg a szentélyben elmélkedik és imádkozik. Valami megváltozik, érezhetik a kedves kis leányok. Természetesen fogadja őket, ha kérdéssel vagy kéréssel fordul hozzájuk, de a közös játék ideje elmúlt. Nem kezeli őket gyermekekként immár. Ami pedig Rose ábrándjait érinti... nem fogja hamis ígéretekkel kecsegtetni. Holmi elbujdokolt fiúk szóba nem jöhetnek a házassága kérdésében, ábrándos kaland az, s példaként ha kell, magát is idézheti, lássa Rose is, ha nagyon ágáll, ő maga milyen boldog lett az ábrándos kalandokkal.

Az események sebesen haladnak... És nem is mindig kedvére. Kilátogatásai a vidékre csupán néhány órásak, sehol máshol nem időzik el, ha reggel elhagyja Sárkánykőt, estére visszatér. A várak építésének bejárását nem mulasztja el. A jó kapcsolatot fontos ápolni a mesterekkel. mindig kisebb ajándékkal kedveskedik jó mesterek felé, ami kicsit komplikáltabb kívánságok teljesítését is jelenti, míg a kemény fizikai munkában dolgozókat inkább a jobb ellátmány vidítja fel úgy is.
Thain Lornet a seregével már a völgyet lezáró barikádnál éri el, s nyomatékosan kéri, hogy senki... senki ne menjen fel a hegyre! Értelmetlen áldozat lenne, ezzel is sokat kockáztat! Örülne neki, ha az ide rendelt őrséget folyamatosan ellenőriztetné, és a legcsekélyebb rendellenesség esetén azonnal értesítené Érctornyot, küldjenek ki egy csapatot, oly személyekből, akik nem walletek. S az is megoldás lehet, ha a megtelepedett adománybéli egrón férfiak, ki fegyvert fogni képes, megmutatná, miként kívánja szolgálni Harmatföldet. Valójában szorgalmazná is ez ötletet erősen, hisz a pogány módon feláldozott szerencsétlenek esete nem hagyja nyugodni. A fenyegetés első áldozatai, de ne várják el, hogy Harmatföld megvédi őket majd. Azt is mondhatná, hogy az Adomány jelenleg biztosabb hely számukra, mint Harmatföld...
S ez okán óva inti a thainjait: az inkvizíció figyelme lehet, hogy Harmatföld felé fordul, és amiként Ludmilla sem huny szemet a gyilkosságok felett, melyeket bizonnyal Grom megbabonázott hívei követtek el, úgy az inkvizíció sokszorosan nem fog: ismeretesen túlkapásaikról, és hogy ott is eretneket keresnek, ahol nincsenek. Sőt... sajnos találnak is. Harmatföldnek jó oka van tartani tőlük dacára annak, hogy az ősök hite - annak emberáldozatoktól mentes formája - nem üldözött vallás Egroniában. Valahol mélyen él benne a gyanú, hogy vannak olyanok, akiknek bűbáj sem kellene, hogy csatlakozzanak az eretnek fertelemhez, de nem teszi szóvá. Ám ha további ily esetek fordulnak elő... kénytelen lesz vizsgálatot indítani. Ő maga.

A múló idővel aztán maga Ludmilla is összecsomagoltat. A lányok eldönthetik, maradnak-e Sárkánykőn, vagy vele tartanak, de mivel a vár és kastély is felújítás alá kerül, és állandó kopácsolások és kosz pedig ellehetetlenítik az ott lakást, így Ludmilla a zubogó városi kastélyába költözik, onnan folytatja a terület irányításának segítését, és így meglátogathatja Alastairt is gyakrabban az Akadémián.

//Innentől a kari Zubogóban elérhető. Időben ekkor kezdődik el a vadászat a Tündérerdőben... és a Lumenával való találkozás is ez után esik meg.//
- Szörnyetegként viselkedni könnyű. Talán megpróbálhatnánk emberek lenni. -

Avatar
von Frundsberg
Adminisztrátor
Hozzászólások: 303

Re: Harmatföld

Hozzászólás#200 » 2020.11.02. 21:10

1404. Álom hava, a Molnár-folyó nyugati partja felé

*A gyászmenet oly dicstelenül haladt fagyott úton, mint amilyen pazarul érkezett. A szép zubogói napoknak immár vége volt, s bálok, lakomák, fényes lovagi tornák mintha sosem lettek volna. A kincstár elvesztegetett lagún aranyai most fájó hiányukkal csúfolják a fogvacogtató télben a király felravatalozott testével Zöldmező felé tartó menetet. Lám még az uralkodókon is beteljesülnek a Szentirat szavai: ,,…semmivel jössz e világra és üres kézzel távozol…” A király testét vivő címeres batár mellett gyalogszerrel talpaló szerzeteseknek volt csupán becsületük énekkel kísérni végső útjára az elhunytat, s a királyi testőr gárda alabárdosainak arcán dermesztett az északi szél csakazértis-büszkeséget. De a prémekbe burkolózó palotás lovagok, kik nyergükben gubbasztva poroszkáltak érzték, hogy vert csata után sem lehetnének ennél megalázottabbak.
Napokkal a Vörös Királynő átadási ceremóniája után csak a király legbelsőbb bizalmasai tudták, hogy Barad holtan maradt nyoszolyáján, azt pedig csak az akkor este szolgálatot adó őrállók, hogy a megtébolyodott testőrző paplovag végzett vele. Mikoron az esetet titkolni nem lehetett tovább, Gilber Corbett őrkapitány és Santangelii bíboros hírül adta, hogy a királlyal szélütés végzett, mi felett Zubogó népe fásultan tért napirendre. A város meglehetőst megsínylette az udvarlás költségeit, -mit megtéríteni csak nem akaródzott a kincstárnak- így amint a királynéi palota várkápolnájában sietve felkészítették az uralkodói korpuszt az utazásra, a város szinte megunt koldusként rakta ki az udvar szűrét, még a rendelkezésükre bocsátott társzekereket is alkalmasint visszakérve. A falvak népe, hol keresztül vezetett útjuk, az út szélén térdelve, levett süveggel fogadták királyi batárt, de szégyen szemre éléssel is nekik kellett ellátniuk a halottas menetet. Az aggok még emlékeztek III. Barad temetésére, mi oly méltósággal zajlott, hogy uralkodók könnyezték meg, s egy egész nép szaggatta köntösét bánatában, de Zöldmező, az Eldalos-ház koronázó és temetkező városa ilyen temetési menetet -hol az uralkodó testét úgy lopják be a valamely kisebb kapun, mint egy elvert szolgáét- még biztosan nem látott. Hiába, tán meg is érdemli a szégyent az öreg remete, ki életének végén már csak a csillagokba és sötétségbe bámult, amikor érdemdús örökségét kellett volna inkább fiára hagynia, s mint ahogy a csillagok is fényesen születnek és kihunyva halnak, Barad ravatala tán az Eldalosok kihunyását példázza szánandó szürkeségével.
A trént vezető Rograld Darrig lovag, a palotások hadnagya nagycsontú kancáján kapaszkodott fel a befagyott Molnár-folyó meredek partoldalán. Visszatekintve az elgyötörtekre, kik dideregve botorkáltak szárazra, fojtottan káromkodott. A jég beszakadt a király testét vivő batár alatt, s csak nagy erőfeszítés árán sikerült megmenteni azt, két szerzetes, egy öszvér és egy gárdista így is a jég alá került, kikért már semmit sem tehettek. Ím a Próféta kegyelme is elhagyta őket, hisz máris isteni jelről kezdenek reszketni az áthűlt ajkak.
Egyszerre kürtszó riadt a víz felett. Darrig keze megszorult a zászlós kopján, s előre nógatta hátasát, mindenre készen. Előrerúgtatva a reggeli ködből kibontakozó lovas hadat pillantott meg. Méltóságos díszbe öltözött lovagok, pazarul felékesített paripák nyergében, vitorlányi zászlaik csüggedten ernyedtek alá, ahogy nyíllövésnyire a parttól várakoztak, felőlük a hideg légben éterien csengő kórus gyászéneke szólt. Soraikból páncélos vitéz ugratott ki, hogy üdvözlésre emelt kézzel ügessen elébe. Mikoron Rograld Darrig felismerte benne Osbryn Begarthot, a Chelleyk zászlóvivő vitézét, gyanakvása keserűséggé változott. Úgy-e a koldushoz leereszkedik az úr és cifra palástot terít meggörbedt hátára?*
-Üdvöz légy Darrig lovag! Lord Othmar Chelley és Lizwetha királyné üzenetét hozom. Fájdalommal vettük hírét szeretett urunk halálának, s most itt vagyunk, hogy fogadjuk Folyamközbe érkeztét és méltóképp kísérjük boldog testét Zöldmezőbe.
"....spieß voran!"

Vissza: “A Téli kastély és környéke”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég