Tündérerdő

A Téli kastélynak és annak környékének játékterülete.
A játékhoz kérjük, jelentkezz be!
Avatar
Kay
Hozzászólások: 76

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#111 » 2021.08.11. 09:28

- Pihenjen Shienad!
A doktor nem mond semmit a fejvesztés emlegetésére. Tudja jól, hogy a tudományát egy fokon túl a legkönnyebb boszorkányságnak tartani a tudatlan emberek szemében. Félrevonja Raella asszonyt.
- Azt gondolom, hogy őszinteséget vár el tőlem asszonyom. Ön erős, kérem hallgasson végig. A meglátása helytálló volt, ez nem egy egyszerű szülés lesz, a baba már készen áll, de ... az anya nagyon gyenge, nem tudom képes-e rá a szokott módon.
~ A történelem ismétli önmagát.~ Villan be Verasnak, hisz került már egyszer nagyon hasonló helyzetbe.
- Aztán itt van ez a másik dolog... sok mindent láttam és tapasztaltam már, nagyon sok kismamát és pocakban lakó kisbabát vizsgáltam már meg asszonyom. Ez a gyermek más lesz, mint a többi. Két lehetőséget látok amint világra jön és meglátjuk a fejét... Vagy olyan lesz akit sok helyütt a szikláról szokás levetni vagy... és én a jelekből inkább erre gyanakszom, persze nem vennék rá mérget, de ez sokkal valószínűbb... Olyasvalaki lesz aki többlet csonttal fog megszületni. A baba nagyon erős, nem úgy mozog a hasban, mint egy fejsorvadásos. Nem kisebb a feje csak az alakja valahogy más. Nem tudom, hogy önöknél, hogy hívják az ilyen gyermeket, ott ahonnan én származom "táltos-nak" asszonyom. Nem tudom, hogy lehet-e ez így asszonyom, nem ismerem a család történetét, sem azt, hogy vannak-e királyi felmenőik...
Nem folytatja tovább a doktor, mert, ha Raella asszony olyan művelt és tájékozott, mint ahogy az orvos feltételezi, akkor tudja miről beszél. Isteni kiválasztottról aki népe vagy a világ szempontjából fontos, sorsfordító szerepre hivatott.
Veras megtapasztalta, hogy a tudomány és a misztérium nem kioltói egymásnak ebben a világban, hanem kiegészítői, olykor szorosan együttélő, egymásra utalt részei a valóságnak. Ha így közelítene hozzá mindenki akkor sok szenvedéstől és haláltól óvhatnák meg az "emberiséget".

Avatar
Mord
Hozzászólások: 472

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#112 » 2021.08.11. 18:45

Raella asszony csendben hallgatja a doktort a folyosón, tekintete a téli hideg tájat fürkészi, de a gondolatai láthatóan a mondottak körül forognak. Sokáig áll csendben, mintha fontolgatná, mit mondjon és mit ne... Végül aztán csak megszólal.
- Nem tudom, mi az a táltos, de talán a Draoidhra gondol. Ön valószínű keveset ad a babonákra, doktor. A Sigune-család ősi, nagy tekintélyű nemzetség, akadtak ugyan a felmenők között olyanok, akik képesek voltak a varázslás mesterségére, de oly közel nem álltak a szellemvilághoz. A család mindig is jó eszű, tehetséges fiatalembereknek adott életet, ám az eszüket inkább a tudományok és a kereskedés felé fordították, nem a ködös misztikumok felé. Ám egy romani asszony egy hónapja mégis azt jósolta, hogy nagy erő éled fel a Sigune-vérben. Kár, hogy az inkvizítorok megégették, mondhatott volna ennél többet is. Akárhogy is... igyekezzék mind a menyem, mind az unokám életét megmenteni. Bármi is az ára. Bármilyen lesz is a születendő gyermek. Amiket korábban kért, holnap reggelre mind elő lesz készítve.

Avatar
Kay
Hozzászólások: 76

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#113 » 2021.08.12. 11:56

Veras bólint, nincs szükség ennél több beszédre. Addig is, amíg eljön a szülés beindításnak vagy beindulásának ideje, megpróbál pihenni. Ahol erre lehetőséget kap, ott fog pihenni és felkészülni. Minden felszerelését, eszközét ellenőrzi, páralecsapatott vizet készít egy egyszerű eszközzel, majd belekever tapasztalat szerinti tengersót, egyéb ásványport amely így hozzávetőleg még egy wallet testnedveinek összetételéhez is hasonló lehet. Előkészíti még a serkentő bogyókat, amelyet majd az anya nyelve alá fog helyezni, hogy kicsit több ereje legyen. A folyadékpótláshoz előkerülnek a különleges halcsonttűk amelyek egy mocsári halfajta üreges vázából készíthetőek el. A folyadékpótló oldatot megfelelően kikészített, erős szeszben áztatott, majd kifőzött és forró kályha felett kartávolságnyira kiszárított, halhólyagokba tölti, melyeknek természetes mód kb. két lépésnyi hólyagcsövük van, s a csonttűkre jól illeszthetőek. Ezek az oldattal való feltöltést követően újra rugalmassá, de nem áteresztővé válnak. Ha tudnák a halászok, pákászok, hogy a doktor miért is vásárol tőlük sokszor ilyen halakat a piacon, biztos megemelnék az árat. Veras a módszereit azonban nem tette közkincsé a nagyközönség számára, mivel azokat még az Akadémia elé sem vitte be.
Elképzelte már, hogy ezeket az eszközöket valamiképpen vérpótlásra is lehetne használni, de túl sok megoldatlan rejtély van még ebben az ügyben, próbálkozni pedig mondhatni igen veszélyes a betegekre nézve, s saját életére tekintve is kockázatos. Ha felfigyel rá az ikvizíció, az még a lapályi láznál is pusztítóbb lehet. Keserű mosoly játszik ekkor az arcán, hisz már lapálylázassá is vált, a hasonlatot tekintve. Pedig a mocskos disznók azok a fanatikus papok, akik nemrég az életére törtek.
Másik fontos orvosi szerszám lesz a puha csontú pile lábszáraiból készült fogó, amely bírja a forró gőz fölötti ragálymentesítést, a szeszes mosást is.
Dulann számára mindeközben szigorú pihenést ír elő, maradjon nyugton egy nyoszolyán.

Avatar
Mord
Hozzászólások: 472

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#114 » 2021.08.15. 15:34

Talán meglepő Veras számára, milyen nyugalomban pihenhet két napig. Tisztességes ellátást kapnak a vendéglakban, szabad bejárása van a várba, hogy megvizsgálja Shienadot. Férfit, mint a ház urát, nem lát, úgy tűnik, a két asszony maga rendezi a birtok ügyeit, míg a thain távol van. Dulann... nos, ő el-eltűnik, néha előkerül. Igen szűkszavú, ha kérdezi a doktor, merre járt, mismásol, hogy épp a konyhán pihent, vagy a mosónőknél... nos, igen. A doktor nyoszolyára rendelte, azt nem kötötte ki, kivel legyen ott.
A második átaludt, nyugodt éjszaka után, pirkadat előtt még, hangos dörömbölésre ébredhet meg a doktor. Dulann nyit ajtót.
- Na mi az ősök haragvása kergetett már ide... - perel, ahogy nyomakodik is befele a hóesésben mellette a szolgálólány.
- Eredj mán az utamból te kajla, na...doktor uraság, igyekezzék! Elkezdődött! Úgy tűnik, mostmár nagyon sietős a kis uraságnak kibújni! Elfojt a naccságos kisasszonyka vize...
- Hogy mi folyt... hova? - Értetlenkedik mellette félálomban a legény, de a helyre szolgálólány akkora pofont csavar neki, hogy Dulann rögtön az ágy szélére ül tőle.
- Te tartsad a pofádat csendben, kajla! A doktor uraság tudja azt.

Avatar
Kay
Hozzászólások: 76

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#115 » 2021.08.25. 20:27

Összeszedi magát Veras hamar, hisz minden fontos dolog előre elő lett már készítve. A hideg udvar és egy kis átmozgató ugrabugrálás beindítja a vérét, hogy erei medrében a lomha síkvidéki folyó hegyi zubogókkal telljen meg. Mire a torony emeletein lábai mohó aranysakálok módjára felfalják a lépcsőfokokat már teljesen éber.
Első dolga, hogy szemrevételezze az előkészületeket. Ha minden megvan nyugodtabbá válhat a jelenlévő személyzet, de ha valami nincs rendben azt szóvá teszi.

Avatar
Mord
Hozzászólások: 472

Re: Tündérerdő

Hozzászólás#116 » 2021.09.04. 09:17

Mindössze két bába és Raella asszony várják fent a mosott, vasalt vásznakkal. A levegőben enyhe vodkaszag terjeng a gőzölgő edények felől, a doktor eszközei is hiánytalan fent vannak.
Shienad ugyan nem kevés gyötrelmet él át, de mindösszesen egy órás vajúdás után már csecsemő éles sivákolása hallatszik a szobában, s Verasnak sem kellett életmentő beavatkozást végezni, bár a leány nagyon gyengén piheg csak, annyira kimerült, hogy félig ájultan fekszik.
A gyermek viszont sír. Igaz, a két bába is, s inkább félrehúzódnak az anyát lemosdatni a vértől és mocsoktól, míg e torz kis teremtményt Raella asszony veszi kezébe, hogy lemosdassa, és vászonba tekerje testét. Nem szól egy szót sem, nem sír, nem panaszol, pedig épp lenne oka. A gyermek valóban különleges, még torzságában is: aprócska, élénken rugdaló, erős kis fiúcska, azonban koponyája felső része természetellenesen nagy, homloka erősen ugrik előre. Orvosi tanulmányai alatt a csecsemők anatómiájánál találkozhatott a koponya torz nagyobbodásának rendellenességével. Valószínű a vízfejűek is pont így születhettek hajdanán. Bár lehetséges, hogy a torz kis monstrum valóban bűbájjal lett megáldva, és képessége megmutatkozik testén, de a világban sokan vannak torzak, akiket egyszerűen csak ilyen külsővel, olykor együgyűséggel vert meg az Egy.

Vissza: “A Téli kastély és környéke”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég